O casa, indiferent de locul unde vrei sa o construiesti, poate deveni rapid locul tau de relaxare. Poti construi o casa de locuit sau o casa de vacanta, unde sa iti petreci weekend-urile sau vacantele impreuna cu familia sau prietenii.
O casa la munte poate fi alegerea ideala pentru confortul tau, dar si pentru a scapa de orasele aglomerate si poluate. Este important sa stii de la inceput daca o vei folosi in fiecare zi sau ocazional, pentru a o dimensiona, conform cerintelor tale. O casa de locuit permananta este bine sa fie ceva mai mare, pentru a te ajuta impreuna cu familia sa aveti fiecare intimitatea mult dorita.
In schimb, pentru o casa de vacanta pe care o vei utiliza ocazional, nu trebuie sa iti faci griji in privinta dimensiunilor, aceasta putand sa iti satisfaca strictul necesar.
Asadar in acest articol vom discuta despre cateva solutii pentru a construi casa mult visata de la munte si cum poti economisi cu incalzirea acesteia.
Ce materiale poti folosi pentru o casa la munte
Zona de munte in general este mai racoroasa fata de campie. Daca optezi pentru o casa de locuit permanenta este bine sa iei in considerare materiale care te vor ajuta sa o izolezi cat mai bine, pentru a reduce consumul termic.
- BCA-ul si caramida
Acestea sunt cele mai des utilizate materiale pentru constructia unei case, indiferent cat de mult vei vrea sa o folosesti. Au o rezistenta mare in timp si iti pot oferi calitatea unei constructii care va rezista multi ani de acum inainte. Nu uita ca trebuie sa o izolezi la sfarsit, fiind o zona cu temperaturi mai mici, mai ales in sezonul de iarna. Si la capitolul izolatie, poti alege doua dintre cele mai frecvente tipuri de materiale, acestea fiind vata bazaltica sau polistirenul. Acestea iti vor oferi coeficientul necesar de izolare, pentru a reduce costurile lunare atat vara, cat si iarna.
- Lemn
O cabana la munte este visul oricaruia dintre noi. Aceste case din lemn au un aspect mai traditional, dar pot fi modernizate cu usurinta in interior. Sunt cele mai apreciate constructii, mai ales in zona montana, aspectul acestora imbinandu-se perfect cu peisajul.
Poti opta pentru o cabana din busteni pentru a avea acel vibe de “cabana vanatoareasca”, putand-o decora cu diverse accesorii din lemn sau coarne de cerb. Cabanele din busteni nu au nevoie de o izolatie exterioara datorita grosimii peretiilor din care acestia sunt facuti. O poti izola la interior cu spuma poliuretanica sau cu vata, aplicand dupa foile de rigips pentru ai da un aspect mai modern in interior.
Un alt timp de casa pe care o poti construi este pe structura din lemn. Pe aceasta o poti izola la exterior cu orice material mentionat mai sus, pentru a semana perfect cu una din caramida sau bca.
Optiuni sunt multe, conteaza foarte mult de ce buget dispui si in ce stil vrei sa construiesti viitoarea casa.
Termopane Gealan pentru casa ta
Ferestrele si usile sunt unele dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand construiesti. Acestea nu numai ca au un aspect perfect pentru orice tip de casa, fie ea moderna sau cabana, acestea iti vor asigura etanseitatea si siguranta pe care o doresti.
Acestea vin in multe culori si texturi, pentru a le putea incadra foarte usor si intr-o cabana din busteni.
Acestia au doua modele emblematice care au cucerit intreaga tara, fiind perfecte pentru orice zona sau clima.
Termopane Gealan S 8000
Dispun de 2 pana la 3 foi de geam tripan, o adancime de constructie de 74 mm si 5 camere. Coeficientul termic pentru acest model este de U = 1.1 w/m2k care este incadrat la un nivel inalt al caselor pasive.
Este varianta ideala pentru orice tip de locuinta si le poti achizitiona in diverse culori si marimi, pentru a putea privi natura cat mai bine, mai ales cand ninge.
Termopane Gealan S 9000
Acest tip de termopan va fi perfect pentru tine in zona unde vei construi. Se pot monta geamuri tripan cu o grosime de pana la 52 mm, fiind perfecte mai ales in zilele cu vanturi puternice si geroase, specifice zonei montane.
Constructia lor au o adancime de 83 mm si 6 camere plus 3 randuri de garnituri, care iti vor oferi etanseitatea de care ai nevoie.
Acestia ofera si o gama larga de accesorii pentru a finaliza complet spatiul destinat geamurilor, oferind glafuri, rulouri exterioare, plase de insecte si asa mai departe.
Sistemul de incalzire
Acum ca stii din ce sa iti construiesti casa si ai cele mai bune termopane pentru a o izola, vei avea nevoie si de un sistem de incalzire. Si aici sunt multe modalitati de unde poti alege in functie de confortul tau.
- centrala pe lemne
Fiind o zona de munte, lemnele vor fi o optiune foarte buna pentru tine inca de la inceput. Si pretul acestora este mai mic, deoarece costurile de transport sunt diminuate din cauza distantei fata de o casa construita la campie. Exista multe modele de centrale unele cu gazeificare, care te vor ajuta sa iti reduci efortul de a le alimenta mereu, fata de un semineu sau o soba.
- centrala gaz
In functie de zona unde vei construi, este posibil sa nu ai in apropiere aceasta sursa care sa te ajute cu incalzirea. Daca preferi o zona mai izolata si linistita acest tip de combustibil il vei putea utiliza doar cu o butelie speciala de GPL.
- centrala electrica
Centrala electrica la fel ca si cea pe gaz poate fi folositadoar daca casa are acces la sistemul public de energie electrica. In ziua de azi mai toate zonele dispun de acest serviciu de care nu ne putem lipsi sub nici o forma. O centrala pe curent va fi cea mai buna solutie, nemaitrebuind sa o alimentezi sau sa iti faci stocurile de lemne din timp pentru iarna, ca in cazul cazanelor termice.