Cu o eficienta energetica ridicata si capacitati de izolare termica si fonica foarte buna, geamurile termopan nu lipsesc din nici un proiect rezidential ori comercial modern.
Dar, cu precadere toamna si iarna apare un fenoment destul de frecvent si anume aparitia condesului la unele geamurile termopan.
Ce este condensul?
In spatiile/incaperiile unde este umiditate (bucatarie, baie, ori alte locuri inchise) si unde aerul cald si umed intra in contact direct cu o suprafata rece (sticla geamului termopan/rama), apare condensul ( vaporii de apa din aer se racesc si se transforma in picaturi de apa, acest proces se numeste condensare).
Cauzele care duc la aparitia condensului pe geamurile din termopan
Un nivel ridicat de umiditate datorita gatitului, dusurilor calde ori uscarea hainelor in interior, cresc nivelul de umiditate si duc la formarea condensului pe ferestre.
Lipsa in casa a unei ventilatii corespunzatoare face ca aerul umed (mai ales in casele bine izolate) sa nu poate iesi in exterior si se va depune pe geamurile termopan.
Daca geamurile termopan nu au fost montate corect si exista o problema cu sigilarea lor, aerul va patrunde intre foilele de sticla si va compromite eficienta izolarii termice a ferestrelor cu geamuri termopan.
Care sunt efectele condensului?
Condensul odata aparut intr-o locuinta nu afecteaza doar estetica dar poate crea disconfort cat si probleme de sanatate anumitor persoane.
Umiditate dintr-o incapare poate duce la aparitia mucegaiului ( se intampla sa apara mai ales pe pereti sau in colturile ferestrelor).Persoanele care au alergii, probleme respiratorii ori sunt mai sensibile pot suferi din cauza mucegaiului.
Apa care se scurge de pe geamurile termopan pe pervaze, perete, rama termopanului si poate fi daunatoare in timp pentru acestea.
Ce solutii trebuie adoptate pentru prevenirea si combaterea condesului?
O ventilatie corespunzatoare este foarte importanta pentru ca reducec umiditatea din interiorul unui spatiu. Deschideti intotdeuna dimineata ferestrele timp de cateva minute (indiferent ca afara este vara sau ca este iarna, trebuie sa faceti acest lucru).Montati in baie si bucatarie ventilatoare pentru a preveni aparitia condensului.
Pentru a reduce sursele care duc la aparitia umiditatii, in bucatarie este indicat sa folositi hota atunci cand gatiti, sa folositi un uscator de haine sau sa uscati hainele pe balcon ori in aer liber daca locuiti la curte, acestea sunt doar cateva din metodele care va ajuta sa combateti aparitia condesului in locuinta voastra.
In locurile unde sunt probleme cu umiditate, va recomandam sa folositi umidificatoare/dezumificatoare, acestea ajuta la mentinerea in interior al unui nivel optim de umiditatea si previne in acest fel formarea condesului.
Daca condensul se formeaza in acelasi loc, intre foile de sticle ale geamurilor poate este necesar sa izolati cat mai bine locuinta sa chiar schimba ferestrele cu geamuri termopan.Este recomandat sa mentinte o temperatura constanta in casa pentru ca acest lucru poate preveni formarea de condens.
Condensul pe geamurile termopan poate fi gestionat cu mare succes prin intelegerea cauzelor care duc la formarea lui, cu masuri de prevenntie si solutii eficiente pentru combatare.
Daca ti-a fost de ajutor acest articol nu uita sa dai share, daca sunteti interesati de ferestre termopan de cea mai buna calitate si garantie 5 ani de zile nu existati a ne contacta la numarul de telefon afisat pe site.