Daca ai ales sa-ti amenajezi sau sa-ti renovezi locuinta, domeniul termoizolatiei si al tamplariei este un lucru foarte important pe care trebuie sa-l ai in vedere. Desigur, un specialist te poate ajuta cu tot ceea ce ai nevoie. Insa, nu e gresit sa-ti doresti sa fii la curent si cu tot ceea ce poate presupune procesul de montaj, de care depinde pe deplin performantele si beneficiile pe care geamul ti le va pune la dispozitie ulterior.
Parcurgand materialul de astazi vei afla tot ce trebuie sa stii despre iinstalarea ferestrelor, despre necesarul de cumparaturi, cat dureaza procesul in sine etc. urmand ca, la final, sa-ti poti manageria cu mai mult succes timpul si resursele.
De ce este important ca ferestrele sa fie montate corect?
Indiferent de tipul de geam, este foarte important ca ferestrele sa fie montate corespunzator astfel incat sa poti beneficia de toate avantajele pe care ti le ofera sau de atuu-rile pe care le poate avea tamplaria. De exemplu, o instalare necorespunzatoare poate duce la pierderi de energie si cresteri de consum, dar si la punerea in pericol a sigurantei personale si a durabilitatii. Implicit, te poti trezi in situatia in care sa fii nevoit sa apelezi din nou la un mester bun in cazul in care montezi un geam, pentru a interveni asupra tuturor acestor probleme. Iar asta determina aparitia unor costuri suplimentare, cat si pierderi, blocaje, mai mult timp alocat intregului proces etc.
Cum te pregatesti de instalarea ferestrelor?
Este benefic inainte de toate sa-ti faci o mica lista cu intregul necesar de care ai avea nevoie, cat si in ceea ce priveste posibilitatile actuale de pe piata.
Pana sa fie montate ferestrele propriu-zis, va trebui sa faci o serie de masuratori astfel incat sa te asiguri ca modelul ales are o dimensiune adecvata. Dintre lucrarile preparatorii mai poate face parte si necesitatea de a strica un perete sau de a-i aduce modificarile de rigoare in cazul in care ai ales sa inlocuiesti vechea fereasta cu una mai mare sau mai generoasa.
Totodata, iti poate fi de folos sa analizezi intervalele de pret atat pentru ferestre propriu-zis, cat si pentru transport, montaj, accesorii. Nu uita sa te raportezi si la calitate, astfel incat sa dispui si de ferestrele optime, dar si de o finalizare corezpunzatoare a lucrarilor.
Ce materiale si accesorii ai nevoie la montajul ferestrelor?
In mod obligatoriu, pentru a putea duce la bun sfarsit montajul unor ferestre vei avea nevoie de o ruleta, bormasina (cea cu percutie), alaturi de diferite burghie compatibile, autoinfiletanta, suruburi, pene de lemn, un nivelator, spuma piluretanica si respectiv, instrumente de taiat. Multe dintre acestea pot fi facultative pentru tine ca si persoana care solicita serviciul de montaj (de exemplu, bormasina), pentru ca multe sunt unelte indispensabile pentru trusa unui specialist.
Cat dureaza procedura de montaj?
In teorie, procedura de montaj ar trebui sa fie una simpla care sa nu depaseasca aproximativ 3-4 ore. Exista insa si situatii exceptionale cand intregul proces poate dura mai mult, cum e de exemplu, atunci cand ferestrele sunt mari, cand accesoriile sunt dificil de asamblat, cand cel care monteaza geamurile nu are suficienta dexteritate etc.
In principiu, ar trebui sa fii pregatit sa-ti iei cel putin o zi libera pentru a duce intregul proces la bun sfasit. Totodata, poti avea si dorinta de a monta glafurile in acelasi timp ca sa-ti iei de-o grija, respectiv rolele, obloanele etc. Sigur, anumite parti ale procesului de instalare pot fi realizate si mai tarziu, dar asta inseamna sa aloci un timp extra.
Cand e cel mai bine sa montezi ferestrele de termopan?
Ideal este ca ferestrele termopan sa fie montate in sezonul cald, atunci cand nu doar ca specialistii isi pot face treaba mai usor, lipsiti de neplacerile disconfortului termic, dar totodata si materialele utilizate la fixarea acestuia se vor putea usca in timp util. Sigur, vorbim in acest caz de montajul ferestrelor care comunica cu exteriorul. In ceea ce priveste montajul ferestrelor in interiorul locuintei, poate fi practic sa eviti acumularea umiditatii in zona de instalare pentru aproximativ 48-72 ore.
Cum decurge montajul ferestrelor?
Inainte de a monta propriu-zis fereastra, se vor face inca o serie de masuratori pentru a fi sigur ca exista un spatiu intre zid si ferestre, de pana la maxim 2.5 cm, care ulterior va fi completat de spuma poliuretanica.
Apoi, in cazul in care exista denivelari, acestea pot fi inlaturate atunci cand e posibil sau sa se realizeze diferite operatiuni de nivelare, unde pot fi utilizate penele de lemn. Suruburile vor fi utilizate la fixarea ramei, iar odata ce acest pas a fost dus la bun sfarsit nu ramane decat sa se aplice spuma poliuretanica la interior si/sau exteriorul peretelui, astfel incat fereastra sa stea pe pozitii exact asa cum trebuie. Se recomanda in tot acest timp sa eviti sa atingi in vreun fel fereastra sau spuma.
Intre timp pot fi montate si accesoriile, daca acestea nu sunt dispuse deja pe cadrul geamului. In general, pentru ca poate fi o operatiune destul de delicata pentru a fi efectuata in momentul in care spuma este proaspat adaugata, asa ca unii prefera sa faca acest pas ulterior sau sa se asigure ca, toate accesoriile ce pot fi montate dinainte sunt dispuse pe cadrul ferestrei. Se adauga inclusiv vitraliile sau sticla geamurilor (daca nu este deja incorporata), utilizand o serie de baghete si un ciocan cu varf de cauciuc.
Un ultim pas la montajul ferestrelor este realizarea glafurilor si verificarea sistemului astfel incat specialistul sa se asigure ca toate marginile sunt perfect etanse, ca nu exista niciun fel de blocaje, ca deschiderea si inchiderea nu e problematica, alaturi de astfel de verificari de acest fel. Bineinteles, poate fi adaugata inclusiv o plasa care sa te protejeze de insecte, alaturi de role sau obloane, aditional.
Per ansamblu, montajul ferestrelor nu e deloc o misiune simpla. Intocmai de aceea, in lipsa de cunostinte sau experienta, cel mai bun lucru pe care-l poti face e sa ceri ajutorul unui specialist. Alegand sa colaborezi cu Rehau, vei putea fi pus in legatura doar cu experti autorizati, care-ti vor putea asigura calitatea montajului.