Geamurile de termopan au reusit sa cucereasca casele si locuintele tuturor. Datorita etaseitatii sale si a varietatii din punct de vedere coloristic, acestea se preteaza pentru orice locuinta putand fi instalate oriunde ai nevoie.
Datorita scumpirilor din ultima perioada a energiei, o astfel de tamplarie termopan va poate fi benefica reducand drastic costurile cu incalzirea.
Probabil ca te-ai gandit si la montajul acestora, cat de complicat sau usor poate fi. Este neaparat necesar o firma specializata sau te poti apuca chiar tu de treaba?
Un montaj corect iti va aduce beneficii atat tie cat si tamplariei pentru o rezistenta mai buna in timp.
Inainte de montarea tocurilor de termopan este necesara instalarea profilelor solbanc. Acestea se instaleaza sub toc pentru ca montajul glafului exterior sa poata fi montat corespunzator. Acest profil are o functie bine gandita fiind o bariera termica dintre interior si exterior mai ales daca glafurile vor fi din piatra naturala.
Intretinere si reglaj pentru tamplaria de termopan
Dupa montajul geamurilor de termopan, este necesara reglarea acestora pentru o etanseitate mai buna. Reglajul se face relativ simplu, cu un imbus sau o surulebnita in cruce in functie de tipul de termopan pe care il ai. Acesta se regleaza atat pe inaltime (sus – jos) cat si pentru o presare mai mare pe chederul tocului.
Astfel de reglaje se fac periodic in functie de cat de utilizata este usa sau geamul si cand da semne de loviri sau frecari ale tocului.
Un reglaj important care trebuie facut obligatoriu de 2 ori pe an este toamna, cand suruburile de compresie trebuie reglate mai stranse poate a pastra cat mai bine caldura in casa si primavara, cand acestea trebuie slabite pentru a elibera din presiunea care este pe cheder pentru a nu se uza prea repede in timp.
Lubrifierea manerelor este si ea necesara, ele avand nevoie de ungere periodica pentru o mai buna functionare.
Curatarea se face usor, cu o carpa umeda fara a adauga substante chimice pentru a le deteriora suprafata sau culoarea.
Scule necesare montarii geamurilor si usilor de termopan
Daca esti pregatit sa intri in aceasta aventura a montajului, atunci este bine sa iti pregatesti din timp cateva materiale si scule care iti vor fi de folos in timpul montajului.
Masina de gaurit cu percutie este absolut necesara pentru a fixa tocul in beton, caramida sau BCA dupa caz. Vei mai avea nevoie de un ciocan, boloboc, ruleta, pene de fixarea a geamurilor inante sa il fixati definitiv cu spuma, suruburi, in functie de ce pereti aveti, spuma poliuretanica si un silicon.
Cu ajutorul acestor scule treaba este pe jumatate terminata. Acum tot ce ai de facut este sa pui tocul pe pozitie, sa verifici cu bolobocul in toate partile pentru a fi sigur ca este drept si sa il fixezi in penele pe care le-ai pregatit dinainte. Urmeaza datul gaurilor pentru fixare si prinderea acestora de suportul pe care il ai.
Dupa aceste etape, cu ajutorul spumei pentru umpluturi si etansare, vei putea umple golurile ramase dintre toc si perete. Acelasi lucru se face si in cazul in care termopanul trebuie montat pe grinzi de lemn numai ca aici se vor schimba suruburile.
Montaj glafuri
Glafurie sunt o parte importanta a gemurilor de termopan. Ele se instaleaza atat pe exterior cat si pe interior. De regula materialele pentru glafurile de interior sunt din lemn sau PVC si se gasesc in multe culori si dimensiuni, putand astfel satisface orice nevoie ai avea pentru glaful tau.
Glaful de exterior este de asemenea important pentru o mai buna protejare a peretilor impotriva umezelii si a prafului. Acestea se monteaza lipite de toc pentru a nu patrunde apa prin perete sau suruburi in functie de varianta aleasa. In cazul in care ai montat un profil solbanc, glafurile se vor incadra pe sina pentru a eficientiza puntile termice, dar si patrunderea apei in interior.
Sunt mai multe tipuri de glafuri pentru exterior pe care puteti sa le montati. Ele sunt fabricate din aluminiu, marmura sau granit. Sunt cele mai resistente materiale impotriva inghetului, a caldurii din timpul verii si isi pastreaza forma si culoarea un timp indelungat.
Tipuri de sticla pentru termopane
Geamurile de termopan sunt la fel de importante ca si tocurile. Acestea se gasesc cu geam dublu sau cu 3 geamuri (tripan). Pe langa numarul de geamuri acestea beneficiaza de anumite protectii sau specificatii in functie de ce va doriti:
Sticla low-e este o sticla transparenta pe care se aplica o pelicula foarte subtire dintr-un oxid de metal. Acesta protectie are avantajul trecerii luminii si a blocarii caldurii prin sticla, in acest fel pierderile de caldura vor fi reduse substantial. Aceasta sticla respinge cu usurinta si razele ultraviolete UV.
Sticla 4 anotimpuri – Acest tip de geam este folosit pentru un control solar mai bun, prin prevenirea încălzirii excesive în zilele însorite, fără necesitatea unui sistem de aer condiţionat, si mentinerea unei temperaturi optime de-a lungul anului.
Montaj profesionist sau DIY?
Aceasta intrebare ne apasa pe noi toti. In functie de bugetul si priceperea ta, poti sa iei cea mai buna decizie in aceasta privinta.
In caz ca nu esti sigur de indemanarea ta, o firma specializata te va putea ajuta imediat cu astfel de servicii. De multe ori, cei care vand termopanele au livrare si montaj gratuit ceea ce nu o sa iti mai dea batai de cap privind montajul acestora.
Montajul sticlei
Dupa montarea tocurilor de termopan, vei putea fixa si sticla cu ajutorul unor pene laterale pentru o fixare mai buna. In momentul in care ai pus geamul pe toc, acestea se vor fixa cu baghetele speciale care fac parte din tocul geamului sau al usii.
Dupa finalizarea montajului nu uita sa verifici termenul maxim pentru desprinderea benzilor de protectie anti-zgarieturi. Este important deoarece ele se vor desprinde foarte greu sau chiar deloc daca acest termen va trece.
Indiferent de modalitatea pe care o alegi privind montajul usilor si gemurilor de termopan, acestea trebuie facute corect pentru o buna si indelungata functionare a acestora.