Fie ca ai o casa nou construita sau una deja terminata, termopanele trebuie sa faca parte din casa ta. Acestea s-au dovedit in toti anii de folosinta ca sunt cea mai buna alegere atunci cand vrei sa iti montezi ferestre si usi. Pe langa aspectul minimalist si modern, termopanele sunt cea mai buna solutie de etansare, putandu-ti proteja casa mult mai bine, atat din punct de vedere termic si fonic, dar si impotriva intrarilor neautorizate, siguranta ta si a familiei tale avand o importanta fundamentala.
Insa, degeaba acestea sunt performante daca montarea lor nu este realizata corect. La prima vedere aceasta actiune poate fi simpla, fara prea multa bataie de cap, insa acest lucru nu este adevarat, ele trebuind fixate perfect pentru a rezista cat mai bine in timp, dar si pentru a se etansa corespunzator.
Daca te pricepi sa folosesti scule si unelte te poti imbarca in aceasta aventura de a realiza montajul singur, insa nu uita ca este o investitie mare pe termen lung, iar majoritatea firmelor de termopane ofera servicii de instalare gratuite realizata de profesionisti cu experienta.
Totusi este bine sa ai idee care este cea mai corecta metoda de instalare a ferestrelor, pentru a cunoaste si a putea atentiona personalul calificat in cazul in care anumiti pasi de baza sunt trecuti cu vederea.
Masurarea golului destinat ferestrelor si usilor
Primul lucru care trebuie facut este masurarea golului unde se va instala fereastra sau usa. Companiile producatoare de termopan precum Gealan trimit gratuit o echipa pentru a discuta toate detaliile necesare despre viitoarele geamuri si usi. Acestia vor masura locul, lasand in fiecare laterala aproximativ 2 cm pentru a le putea fixa cat mai eficient.
Dupa aceasta etapa vei putea alege forma, modelul si tipul tamplariei si al sticlei pe care il doresti. Culorile si plasele de insecte le poti comanda in acest moment pentru a nu mai pierde timp pretios.
Fixarea tamplariei
A venit momentul mult asteptat, tamplaria este gata si ti-a fost livrata pentru instalare. Urmatorii pasi sunt foarte importanti, putand beneficia astfel de o etansare perfecta si un montaj realizat in mod profisionist. Prin urmare, tamplaria va fi pozitionata in spatiile destinate acestora, fiind fixate cu ajutorul unor pene. Dupa fixare, termopanul se va regla cu ajutorul unui boloboc pentru a te asigura ca ferestrele si usile sunt aliniate corespunzator. Este important ca acestea sa fie instalate cat mai perfect, pentru a nu intampina probleme cu deschiderea sau inchiderea lor. Dupa ce pozitionarea si alinierea a fost incheiata, tamplaria va fi prinsa de zidurile casei cu suruburi speciale pentru fixarea definitiva.
Umplerea golurilor cu spuma
Dupa ce au fost fixate geamurile si totul corespunde conform bolobocului, atunci este momentul pentru a sigila complet golurile ramase. Spuma poliuretanica este cea mai folosita in acest procedeu, fiind un proces realizat rapid, dar si pentru a izola din punct de vedere termic si fonic cat mai bine. Spuma se va intari in aproximativ 2 ore de la aplicare, permitand astfel echipei sa lucreze la alte ferestre pana cand acesta se va usca.
Montarea sticlei
Dupa intarirea spumei se pot monta geamurile pentru a completa fereastra sau usa. Si acestea vor fi imobilizate cu ajutorul unor pene speciale pentru a fi montate cat mai bine de rama. Fixarea nu dureaza mult, astfel se vor putea aplica si baghetele pentru sustinerea si etansarea sticlei de toc.
Reglajele finale
Dupa ce toate ferestrele si usile au fost montate este timpul pentru un reglaj usor al feroneriei. Acesta nu este greu de realizat, fiind efectuat cu ajutorul unei chei imbus in toate lateralele, in functie de toc. Echipa de montaj va stii exact cum sa le regleze pentru a se inchide si deschide usor, fara impedimente. Cu aceasta ocazie, poti “fura” tehnica de ajustare, deoarece ferestrele de termopan trebuie reglate ocazional, in functie de sezon, dar si in cazurile in care acest lucru este necesar.